دکتر علی نیکو نهاد، معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان ایلام به مناسبت هفته جهانی شیر مادر (10 لغایت 16 مرداد ماه) پیامی به شرح ذیل صادر نمود
امتیاز:
دکتر علی نیکونهاد با اشاره به این نکته که از جمله حقوق کودکان "تغذیه با شیر مادر" است افزود: اسلام نیز این حق را برای کودک محفوظ دانسته و از مادران می خواهد کودکان خود را دو سال تمام شیر دهند. تغذیه با شیر مادر در آینده و سرنوشت کودک تاثیر مستقیم دارد زیرا افزون برآنکه سلامت، نیرومندی، بیماری و ناتوانی کودک بسته به این امر است، اخلاقیات و سر نوشت کودک نیز از این امر مهم شکل می گیرد از این رو پیامبر گرامی اسلام می فرمایند: هیچ شیری برای کودک بهتر از شیر مادرش نیست.
دکتر علی نیکونهاد همچنین خاطر نشان کرد: ترکیب شیر مادر با برطرف کردن نیازهای تغذیه ای و ایمنی شیرخوار کاملا برای تغذیه وی طراحی شده است. شیر مادر نه تنها نیازهای ایمونولوژیکی شیرخوار را برطرف میکند بلکه در پیشگیری از عفونت ها نیز کمک کننده است، همچنین منجر به ارتباط بین مادر و کودک بدون توجه به موقعیت و شرایط وی شده و امنیت غذایی نوزادان و کل خانواده را از همان ابتدا تامین می کند.
معاون بهداشتی دانشگاه همچنین در ادامه با بیان اینکه در طی دو سال گذشته با توجه به بحران همه گیری کووید-19 محدودیت در ظرفیت های سیستم بهداشت به دلیل درگیری کادر بهداشتی و درمانی در مقابله با این همه گیری و در نتیجه کمبود نیروی انسانی در امر مشاوره شیردهی منجر به حمایت ناکافی مادر و شیرخوار گردیده است. قوانین مربوطه در دوره بحران کرونا مانند رعایت فاصله گذاری فیزیکی منجر به مراجعه و تماس کمتر والدین با کارکنان بهداشتی شده است و در نهایت باعث کاهش سطح دانش و مهارت والدین و عدم مراجعه به موقع جهت دریافت خدمات شده است. علاوه بر این گروه های حامی مانند افراد با دانش و مهارت بالا در خصوص تغذیه با شیر مادر برای والدینی که نیاز به کمک داشتند در دسترس نبودند. با این وجود اگر مادری مشکوک یا مبتلا به کرونا باشد می تواند ضمن رعایت موارد بهداشتی مانند شستن دست ها قبل شیردهی و استفاده از ماسک حین شیر دهی به نوزادش شیر بدهد و در صورتی که مادر بر اساس حال عمومی نامناسب قادر به شیر دهی نباشد فرد دیگری می تواند شیر دوشیده شده مادر را به نوزاد بدهد و نوزاد را از این نعمت الهی بهره مند سازد.
وی در پایان ضمن اشاره به شعار امسال با عنوان" قدمی به جلو برای تغذیه شیرخوار با شیر مادر، آموزش و حمایت" به ضرورت حمایت از مادران شیرده و شیرخواران در سطوح مختلف پرداخت و تاکید نمود مادران نیازمند حمایت برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی، حمایت در خانواده، جامعه و محل کار به منظور تغذیه بهینه شیرخوار خود با شیر مادر و پیشرفت از یک سطح به سطح دیگر می باشند.