پیام دکتر علی نیکونهاد، معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان در خصوص تب کریمه کنگو
امتیاز:
«تب کریمه کنگو» یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت، هم مخزن و هم ناقل آن است. این ویروس میتواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس ممکن است مبتلا شود.
برای جلوگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو، گوشت را قبل از مصرف ۴۸ ساعت در دمای صفر تا چهار درجه قرار دهید.
در سالجاری 18 نفر مبتلا به تب کریمه کنگو که شایعترین بیماری مشترک بین انسان و حیوان در کشور است شناسایی شده اند. بیماری که هر سال با آغاز فصل گرما در کشور بروز پیدا میکند و سرایت پذیری بالایی دارد.
مورد جدید شناسائی شده مبتلا به تب کریمه کنگو در استان در بیمارستان و در شرایط کاملاً ایزوله بستری و تحت درمان می باشد و کلیه اقدامات پیشگیرانه و لازم مطابق پروتکلهای کشوری انجام شده و در حال پیگیری است.
به هم استانی های عزیز توصیه می شود در راستای حفاظت از سلامت خود حتماً از مراکز مجاز گوشت قرمز مورد نیاز را خریداری کنند و اگر اقدام به ذبح دام میشود، موارد حفاظت فردی چون استفاده از ماسک و دستکش و شست و شوی محل جاری شدن خون دام ذبح شده مد نظر قرار گیرد.
دکتر نیکونهاد شایعترین راه انتقال این بیماری را در کشور ذبح دام های آلوده و تماس با لاشه دام دانست و با اشاره به اینکه تب کریمه کنگو از دام آلوده به انسان منتقل و از انسانی به انسان دیگر قابل سرایت است، بیان کرد: این ویروس اگر در بدن دام باشد و آن دام ذبح شود، پس از ۲۴ ساعت بر اثر اسید داخل بدن دام از بین میرود. به همین علت است که در کشتارگاههای صنعتی، لاشه را پس از ذبح دست کم ۲۴ ساعت نگه میدارند.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه متأسفانه در برخی مناطق بلافاصله پس از این که دام ذبح میشود مورد استفاده قرار میگیرد که این روش احتمال انتقال بیماری را بالا میبرد. داروی درمان بیماری هم اکنون در کشور و استان موجود است اما پیشگیری به مراتب گزینه راحت تری می باشد.
راه های پیشگیری از تب کریمه کنگو
- حفاظت فردی هنگام کار در فضاهایی که احتمال وجود کنه هست (استفاده از دستکش، لباس کار، چکمه)
- پرهیز از قرار دادن چاقوی آلوده به گوشت و احشای دام در دهان
- خرید دام مطمئن از مکان هایی که مورد تایید دامپزشکی است (برای ذبح و...)
- ذبح دام با هدف ادای نذورات و مراسم سنتی پسندیده مانند عقیقه و... در کشتارگاه ها
- عدم نگهداری از حیوانات مگر در مواقع ضروری
- رعایت اصول بهداشتی در نگهداری دام (خود دام، محل نگهداری دام، تغذیه دام و...)
- حفاظت فردی در تماس با دام (ذبح ، تمیز کردن و سایر تماس ها)
- عدم جداسازی کنه با دست از دام یا انسان (روغن/ وازلین به سطح پشتی کنه مالیده شود تا تنفس وی قطع گردد، کم کم کنه پوست را رها می کند)
- بیماری در دام آلوده هیچ علامتی ندارد، لذا از ظاهر دام متوجه بیماری آن نخواهیم شد
- مصرف گوشت و احشاء کاملا پخته
- نگهداری گوشت به مدت 24 ساعت پس از ذبح در سردخانه یا یخچال
- رعایت حفاظت فردی در تماس با بیمار مشکوک، محتمل و قطعی (استفاده از ماسک، دستکش، عینک، گان)