پیام خانم دکتر زینب صدوقی، دکتری جمعیت شناسی و کارشناس مسئول سالمندان و میانسالان مرکز بهداشت استان به مناسبت روز ملی "جمعیت":
امتیاز:
سی ام اردیبهشت، سالروز ملی جمعیت بهانه ای شد تا مطالبی در خصوص جمعیت بیان نمایم. در ابتدا لازم است تعریفی ازمفهوم جمعیت شناسی داشته باشیم، جمعیت شناسی علمی است که به مطالعه ساختمان و تحول و حرکات جمعیت در زمان و مکان می پردازد. طرح مسائل اجتماعی، اقتصادی، رفاه وبهبود محیط زیست، سلامت و نیاز گروها و اقشار مختلف جوامع مانند زنان، مردان، جوانان و سالخوردگان، بیکاران و... ضرورت توجه به ویژگی های جمعیتی را روشن می نماید.
تغییرات جمعیتی ایران در سال های اخیر مسائل و چالش های متعددی را به همراه آورده است بطوریکه بعد از دهه 60 هر خانواده با کمتر از دو فرزند در حال جایگزینی است و این مسئله کاهش رشد جمعیت و حتی کاهش جمعیت فعال در کشور را به همراه داشته است.
امروزه می توان به عواملی از جمله بالا رفتن سطح تحصیلات در زنان، تغییرات فرهنگی، بالارفتن سطح درآمد، بالارفتن سن ازداوج، تغییر سبک زندگی و افزایش تعداد زنان شاغل را از دلایل کاهش باروری در چند دهه اخیر به حساب آورد که مهمترین چالش جمعیتی محسوب میشود، بطوریکه بی فرزندی، تک فرزندی و مقوله سالمندی را به دنبال دارد. ساخت جمعیت ایران با تاثیر از حجم زیاد موالید در دهه 1360 یکی از جوان ترین ساخت های جمعیتی است که از آن به فرصت طلایی یا پنجره جمعیتی تعبیرمی شود جمعیت ایران از سال 1385 وارد این دوره شد و تا حدود 1425 در این دوره قرار خواهد داشت و پس از آن جمعیت ایران به سوی سالمندی پیش میرود و بار تکفل جمعیت سالمند آینده را باید تعداد فرزندان محدودی که امروزه به دنیا می آ یند به دوش بکشند پس بنابراین باید توجه داشت که سالخوردگان آینده، جوانا ن امروز هستند و افزایش تعداد سالمندان در جامعه در صورت آماده نبودن زیر ساخت های لازم یک چالش برای نظام های رفاه اجتماعی، اقتصادی وسلامت ایجاد مینماید.
اگر نظری بر پیش بینی رشد جمعیت بر اساس فرمول ریاضی استان داشته باشیم. باتوجه به جمعیت استان ایلام که در سال 1395 برابر 580158 نفر بوده است پیش بینی می گردد در سال 1400 این عدد با رشد سالانه 8/0 به 603439 نفر برسد، بنابراین لازم است که سیاستگذاران و برنامه ریزان استان راهکارهای مناسب برای این بحران در نظر گیرند واقداماتی از جمله آگاه نمودن زوجین جوان از رابطه بین سن باروری وخطرات بیولوزیکی به تعویق انداختن مادرشدن، بالا بردن کیفیت زندگی زنان و فراهم آوردن امنیت فکری و شغلی برای مادران، فراهم آوردن ازدواج آسان در بین جوانان، ارائه سیاست های منطقه ای برای توازن جمعیت، الگو سازی از خانواده های موفق پرجمعیت، کاهش نگرش های آرمانگرایانه برای تربیت فرزند در بین زنان و مردان که این امر با تبلیغ نگرش های واقع گرایانه می تواند انجام پذیرد.