سالمندی مسیری است که متوقف نمی شود و تنها با داشتن زندگی سالم و مراقبت های ویژه می توان این دوران را به دورانی مطلوب و لذت بخش، توام با سلامتی تبدیل کرد.
شعار جهانی امسال به مناسبت روز سالمند <<سالمندان چه می گویند>>
در فرهنگ زندگی ساز اسلام،بر تکریم پیران تأکید بسیار شده است. وقتی دفتر سخنان امامان معصوم را ورق می زنیم در این باره اشارات گویای بسیار می یابیم. امام صادق علیه السلام می فرمایند: «پیران خویش را تکریم و با خویشان خود، رفت وآمد کنید». و در جای دیگری فرموده اند: «از ما نیست کسی که به سالمندان احترام نگذارد و بر کودکان شفقت نورزد». پیامبر عظیم الشان اسلام نیز، باب دیگری از اخلاق اسلامی را به روی ما گشوده، می فرمایند: «احترام و تعظیم پیران امّت من، تکریم و تعظیم من است».
این موضوع که جمعیت جوان کشور رقم بسیار بالایی دارد و طبعا این رقم در آینده جمعیت سالمند را می سازد نگران کننده است این در حالی است که جمعیت سالمند در کشور ما حدود 7%می باشد و طبق برآورد جمعیتی اگر جمعیت سالمند از 7%تا 10% بیشتر باشد جمعیت در حال پیر شدن است
امید زندگی زنان به 76 و مردان به 73 افزایش یافته است که با توجه به بهبود وضعیت بهداشت در آینده طول عمر افراد بیشتر می شود پس نیاز مند خدمت رسانی به این گروه آسیب پذیر در سالهای آتی می باشیم
به طور قراردادی، سن شروع سالمندی را 60 سالگی قرار داده اند و این سن را به عنوان نقطه شروع پیری پذیرفته اند. هرچند در برخی افراد، پدیده پیری خیلی زودتر شروع می شود و در بسیاری دیگر، این پدیده چند سال به تعویق می افتد.
در ایران نیز جمعیت سالمند نسبت به کل جمعیت در 6 سرشماری عمومی سیر صعودی داشته بطوریکه در سرشماری سال 1335 شمسی 24/6% جمعیت و سال 1385 ، 27/7% جمعیت را سالمندان تشکیل میدهد و پیش بینی میگردد در سال 1395 ، به 3/8% جمعیت و در سال 1400 ، 10% جمعیت را سالمندان تشکیل دهند و استان ایلام نیز از این روند افزایش رشد جمعیت سالمندان تابعیت می نماید بطوریکه بر اساس سرشماری سال 1385شمسی 26/7% درصد جمعیت استان را سالمندان تشکیل می دهد .
با ملا حظه روند افزایش نرخ سالمندی در ایران ، این حقیقت را به ذهن متبادر می سازد که رشد جمعیت سالمندی در این کشور گرچه هنوز به میزان کشورهای پیشرفته افزایش نیافته ولی با توجه به عوامل یاد شده همچنین جلوگیری از مرگ و میر ،پیشگیری از مرگ زودرس ،بالا رفتن امید به زندگی ،تغییر در ساختار خانواده از گسترده به زن و شوهر ،زندگی ماشینی و جدا سازی خانواده ها از یکدیگر مخصوصا در شهرها موجب رها شدن سالمندان ،انزوای اجتماعی آنها ،اختلالات روانی و رفتاری انها شده است .
این مهم می طلبد در راستای سالم پیر شدن این گروه اسیب پذیر ، اقدام به تدوین مداخلات لازم از قبیل : برنامه آموزشی و خدماتی نمود ، در غیر این صورت مواجه شدن نظام سلامت با چالش های مرتبط در آینده نزدیک ،دور از انتظار نیست .
با وجود افزایش جمعیت سالمند به نظر می رسدرویکردهای آموزشی و بهداشتی باید توجه ویزه به این گروه سنی داشته باشد. مشکلات حرکتی و جسمی ، روشها ی مصرف صحیح داروها ،توصیه های تغذیه ای و...از مسائل مهم این افراد هستند که در سطوح مختلف درمانی باید آموزش های لازم به آنان داده شود.
به یاد داشته باشیم که تامین نیازهای سالمندان گام اول است .نکته
مهم دیگر توجه به نسبت سرباری و جمعیت مولد است. اگر سالخوردگی
جمعیت همراه با حضور ومشارکت فعال سالمندان نباشد،از کار افتادن
چرخ های تولید و اقتصادرا به دنبال خواهد داشت.
توصیه های ساده اما مفید جهت سالم سپری کردن دوران سالمندی
· روزانه بطور مرتب ورزش کنید ،پیاده روی بسیار مفید است
· در مصرف مواد غذایی ،تنوع و تعادل را رعایت کنید.
· در دوران سالمندی به دلیل بالا بودن احتمال شکستگی های استخوان بیشتر مراقب خود باشید.
· برای بینایی و شنوایی بهتر در صورت لزوم حتما از عینک و کمک شنوایی استفاده کنید.
· روحیات معنوی وارزشهای انسانی رادر خود پرورش دهید.
· بصورت سالانه معاینات دوره ای دندانپزشکی را انجام دهید .
· در یک ساعت معین در شب به رختخواب بروید ویک ساعت معین در صبح بیدار شوید.
· 8-6 لیوان مایعات در طول روز بنوشید.
· از چرت زدنهای روزانه خودداری کنید.
· دارو را فقط با تجویز پزشک مصرف کنید.
· برای استفاده از نور مستقیم آفتاب و هوای تازه هر روز از فضای آزاد استفاده کنید.
· در فواصل زمانی حداقل 2 ساعت یکبار اقدام به تخلیه ادرار کنید.
· همه روزه مواد غذایی حاوی کلسیم به خصوص لبنیات پاستوریزه کم چرب مصرف کنید.